Orsa Mikrosnickeri - Logotype - Round

SKÖTSELRÅD

I princip handlar skötseln bara om en enda sak: undvika att vatten tränger in i skärbrädan. Detta görs främst på två sätt:

  1. Genom att undvika (onödig) kontakt med vatten. 
  2. Se till så att skärbrädan inte suger i sig det vatten den kommer i kontakt med vid användningen.

VAD SOM HAR GJORTS

Skärbrädan har efter tillverkningen legat i ett oljebad ett antal timmar för att därefter lufttorka. Behandlingen har upprepats ett antal gånger. Avslutningsvis har den behandlats med en blandning av bivax och mineralolja. Blandningen har värmts upp till flytande form, applicerats på ytan och tillåtits torka. Behandlingen har upprepats ett antal gånger för att få ytan på skärbrädan att bli så vattenavstötande som möjligt.
 

VAD DU KAN GÖRA

Skärbrädan skall behandlas ungefär som du behandlar en gjutjärnspanna.

  • Diska aldrig skärbrädan i diskmaskinen.
  • Olja in skärbrädan med mineralolja (t.ex. Nitor Paraffinolja som finns hos de flesta färghandlare) med jämna mellanrum. Vid vanlig användning kan en gång i månaden vara ett bra riktmärke, men ju oftare desto bättre. Ett bra test kan vara att stänka några droppar vatten på brädan. Försvinner dropparna behöver du definitivt olja den. Ett bra tecken, däremot, är att vattnet pärlar sig.
  • Diska skärbrädan i vanligt vatten och använd diskmedel bara om du absolut måste. Diskmedlet kommer torka ut skärbrädan och göra att vatten kan tränga in. Använder du diskmedel måste brädan oljas efteråt.
  • Köp - eller blanda en egen - bivax/mineralolje-blandning. Du gör detta genom att köpa bivaxgranulat och blanda en (volymdel) av detta tillsammans med fyra-fem delar olja. Värm upp mixen i ett vattenbad tills det blir flytande och applicera med hushållspapper eller annan lämplig trasa. Låt torka. Blandningen gör ytan vattenavstötande, men tränger inte ner lika djupt i porerna som oljan gör.
  • Sänk inte ner skärbrädan i vatten, och se också till så att den aldrig blir liggande eller stående i något blött en längre stund. Torka bort vatten som ligger på brädan, och torka även skärbrädan torr efter varje gång du diskat den.
  • Ett tips för att få bort lukt från skärbrädan är att använda en halv citron och grovsalt: strö saltet över brädan och gnugga med citronen. Skölj rent med vatten och torka torrt.
  • Om din skärbräda saknar fötter bör du se till så att den får torka stående på högkant.

LADDA NER SKÖTSELRÅD